Åklagarmyndighetens

Riksåklagaren tillstyrker resning

2018-01-12
Riksåklagaren motsätter sig inte att en man som dömdes för mord 2010 beviljas resning av Högsta domstolen.

I slutet av 2009 dog en man i ett badkar i en lägenhet i Solna. En annan man åtalades och dömdes i tingsrätt och hovrätt för mord, genom att ha tryckt ned den första mannen under vattnet så att han drunknade.

Den dömda mannen har begärt resning hos Högsta domstolen. I sin resningsansökan har han bland annat lämnat in flera olika medicinska sakkunnigutlåtanden samt en redogörelse för en ny rekonstruktion av händelserna 2009.

Enligt riksåklagarens uppfattning har mannen presenterat nya vetenskapliga rön som försvagar hovrättens slutsats att dödsorsaken måste ha varit drunkning. Även den nya rekonstruktionen talar för att ett annat händelseförlopp än det som hovrätten har utgått ifrån har varit möjligt.

Vid sin bedömning har riksåklagaren utgått från hur hovrätten enligt sina domskäl har resonerat sig fram till att mannen skulle dömas för mord, och värderat hur de nya omständigheterna skulle ha påverkat utgången av målet. Riksåklagaren har även tagit hänsyn till att två av hovrättens ledamöter ville frikänna mannen redan på det ursprungliga materialet.

– Vid en sammantagen bedömning kan jag inte komma till någon annan slutsats än att det är sannolikt att hovrätten hade frikänt mannen om de nya omständigheter som nu presenterats hade varit kända för domstolen, säger riksåklagare Anders Perklev.

Förklaring i Högsta domstolens mål Ö 4066-14

Vad är resning?

Presstjänsten 010-562 50 20

Aktuella pressmeddelanden

 • Åklagaren har hävt häktningen av den hockeyprofil som varit häktad misstänkt för grov kvinnofridskränkning.

  - Ett antal förhör har genomförts och bevisläget är sådant att mannen inte ska vara fortsatt häktad. Misstanken om grov kvinnofridskränkning kommer att läggas ned. Utredningen fortsätter med andra misstankar, säger kammaråklagare Marina Chirakova. Kontakt Kammaråklagare Marina Chirakova är tillgänglig för frågor från media i dag den 23 maj klockan 15.00-16.30, tel. 010-562 56 23.

  Läs mer
 • Torsdag den 7 juni klockan 13 meddelar Stockholms tingsrätt dom i ärendet där en man är åtalad misstänkt för terroristbrott på Drottninggatan den 7 april 2017. Åklagaren finns tillgänglig per telefon för att kortfattat kunna kommentera domen den 7 juni.

  Stockholms tingsrätt B 4708-17 Kontakt Vice chefsåklagare Hans Ihrman finns tillgänglig per telefon klockan 14-15 torsdag 7 juni. Media som vill ha en mer fördjupad analys per telefon av domen kan få det på tisdag den 12 juni. Kontakta i så fall presstjänsten 010-562 50 20, [email protected] för att boka en tid.

  Läs mer
 • Överklagandena i det så kallade Fittjafallet återkallas

  Åklagaren har i dag återkallat överklagandena av Södertörns tingsrätts dom i det så kallade Fittjafallet avseende grov våldtäkt och medhjälp till grov våldtäkt. Polisens undersökning av innehållet i telefoner, som pågått in i det sista för att hitta en eventuell film som skildrar de påstådda brotten, har varit resultatlös.

  Läs mer

  Åklagaren har i dag återkallat överklagandena av Södertörns tingsrätts dom i det så kallade Fittjafallet avseende grov våldtäkt och medhjälp till grov våldtäkt. Polisens undersökning av innehållet i telefoner, som pågått in i det sista för att hitta en eventuell film som skildrar de påstådda brotten, har varit resultatlös.

  - Min bedömning är att hovrätten på den bevisning som nu finns, inte kommer att ändra tingsrättens friande dom. Jag har därför återkallat överklagandena, säger kammaråklagare Markus Hankkio. Södertörns tingsrätts dom 2017-12-19 i mål nr B 8127-17. Kontakt Åklagaren finns tillgänglig för frågor från media onsdag den 23 maj mellan kl. 14.30 och 14.50 på 010-56 273 28.

  Läs mer
 • Tisdag den 22 maj väcker åklagarna åtal mot en man misstänkt för mord och mordförsök på två kvinnor på ett boende i Vetlanda den 20 februari i år samt för olaga hot mot en personal på boendet. Polis och åklagare håller pressträff och berättar om ärendet.

  Gärningsmannen var granne till den avlidna kvinnan och det hade varit osämja mellan dem sedan sommaren 2017. De båda kvinnorna som utsatts för mord respektive mordförsök var systrar. Den aktuella natten var de på det LSS-boende där den nu avlidna kvinnan bodde. Det blev en ordväxling mellan systrarna och gärningsmannen. Med på platsen var även personal från LSS-boendet. Efter ordväxlingen hotades personalen med kniv, varefter gärningsmannen tog sig in i kvinnans lägenhet där han angrep de båda systrarna med kniv. Stämningsansökan kommer att finnas tillgänglig vid pressträffen. Tid, plats och anmälan Pressträffen äger rum i Polishuset, Vallgatan 3-5 i Jönköping tisdag den 22 maj klockan 11.45. Samling 11.30 i polishusets reception. Anmäl dig till [email protected] senast måndag den 21 maj klockan 15. Ta med presslegitimation eller motsvarande. Medverkande: Heléne Thomasson, kammaråklagare och förundersökningsledare Linda Schön, kammaråklagare har biträtt i förundersökningen Johan Frisk, kriminalkommissarie, utredningsledare På pressträffen berättar de om ärendet. Tillfälle ges också till intervjuer. Före pressträffen har åklagarna inte möjlighet att ge några ytterligare upplysningar. Målnummer i Eksjö tingsrätt: B 309-18

  Läs mer
 • Förhandlingsplan i barnvåldtäktsärende – uppdaterad

  Huvudförhandlingen i Malmö tingsrätt inleddes den 7 maj i ett ärende där en 23-årig man är åtalad för två fall av våldtäkt mot barn. Förhandlingsplanen är återigen uppdaterad och sista förhandlingsdag blir fredag 25 maj. Efter förhandlingens avslut på fredag är åklagaren tillgänglig för media.

  Läs mer

  Huvudförhandlingen i Malmö tingsrätt inleddes den 7 maj i ett ärende där en 23-årig man är åtalad för två fall av våldtäkt mot barn. Förhandlingsplanen är återigen uppdaterad och sista förhandlingsdag blir fredag 25 maj. Efter förhandlingens avslut på fredag är åklagaren tillgänglig för media.

  Utredningen påbörjades sommaren 2017 och mannen har varit frihetsberövad sedan den 31 januari i år. Den första åtalspunkten gäller våldtäkt mot barn, brottet ska ha ägt rum nån gång mellan 1-7 september 2016. Den andra åtalspunkten har samma rubricering och tidpunkten var 1 juni 2017. I samma åtal finns en tredje åtalspunkt, som rör sexuellt utnyttjande av barn. Där är en annan man misstänkt för brott mot samma målsägande som i de första två åtalspunkterna. Målnummer Malmö tingsrätt B 6623-17 Kontakt Kammaråklagare Rikard Darell kommer att vara tillgänglig för media efter sista förhandlingsdags avslut, 25 maj. Exakt tidpunkt för när förhandlingen avslutas och åklagarens tillgänglighet går inte att meddela i förväg.

  Läs mer
 • Fler pressmeddelanden