Åklagarmyndighetens

Malin Axelsson, kammaråklagare i Linköping

Malin framför en polisbil

Hur kom det sig att du började på Åklagarmyndigheten?

- Jag visste tidigt att jag ville jobba med människor och med brottsbekämpning. Det var när jag var tingsnotarie i Linköping som jag förstod att åklagaryrket var det jag skulle välja. I domstolen såg jag duktiga åklagare som jag blev inspirerad av. Nu är samma personer mina kollegor!

Berätta om din utbildningsbakgrund.

- Efter studenten i Gamleby jobbade jag och pluggade beteendevetenskap i ett år. Men jag ville ha en annan typ av utbildning så jag började på juristlinjen i Stockholm. Det ämne som jag var mest intresserad av där var straffrätten. Parallellt med juristlinjen läste jag kriminologi och psykologi eftersom jag alltid har varit intresserad av den psykologiska aspekten på saker och ting.

Hur har din resa inom Åklagarmyndigheten sett ut?

- Jag kom in som aspirant på åklagarkammaren i Linköping 2009. Jag gick grundutbildningen samtidigt som jag jobbade på kammaren och förra året, 2014, blev jag färdig kammaråklagare. Jag har också varit föräldraledig två gånger sen jag började som åklagaraspirant.

- Jag trivs jättebra med de omväxlande uppgifterna. Om jag ska tänka lite framåt så vill jag nog jobba som specialist i framtiden, kanske med grova brott.

Vad innebär din roll?

- Mitt hjärta klappar verkligen för mitt jobb. Jag tycker att det är ett viktigt jobb som gör skillnad.-

Som åklagare har man en del makt, så det gäller att vara ödmjuk och att ha respekt för alla inblandade. Vi har också ett mycket självständigt jobb, där vi fattar alla beslut självständigt i våra ärenden. Det ger mycket frihet, men även stort ansvar.

Beskriv en typisk arbetsdag.Möte

- Egentligen finns det inga typiska arbetsdagar på åklagarkammaren och det är det som är tjusningen! Man kan försöka planera sin arbetsdag, men man kan inte vara säker på hur det kommer att bli. Man vet ju inte när brotten kommer att begås eller vad som kommer att hända i en utredning. Därför är det bra om man kan hantera oväntade situationer, att man är flexibel och stresstålig.

- Men oftast börjar jag min arbetsdag vid åtta-tiden efter att jag har lämnat barnen på förskolan. När jag kommer till jobbet börjar jag med att se vad som har hänt under natten och om det har kommit in några nya anhållna personer som jag ska hantera. I morse satt t.ex. två personer anhållna i arresten när jag kom. Vi har många tidsfrister att sköta, anhållanden och häktningar.

 - Sen kan jag ha ett möte med polisen om något pågående ärende. Som förundersökningsledare är det jag som ger polisen direktiv om vad som ska göras härnäst, t.ex. om någon ska tas in för förhör eller om det behövs en husrannsakan.

 - Jag är i domstolen en eller två dagar i veckan. Under rättegången ligger fokus på åklagaren och man måste vara framåt och gilla att synas om man ska trivas med det här jobbet.

 - Just nu arbetar jag med barnärenden, det vill säga med brott mot barn under 18 år. I sådana ärenden kommer åklagaren in tidigt i processen, ofta innan förundersökningen har inletts. Det är mycket samarbete med socialtjänsten, barn- och ungdomspsykiatrin, barnahus och polisen. Det är jättekul och stimulerande!

 - Åklagare har oreglerad arbetstid och ärendena styr arbetet. Ibland får man vara beredd på att lägga ner extra tid på jobbet, men det jämnar ut sig efterhand. Oftast arbetar jag vanliga kontorstider och arbetet går absolut att förena med att ha barn och familj.  

Berätta om din arbetsplats!

- Vi är 25 personer på Linköpingskammaren, åklagare och åklagaradministratörer. Jag trivs mycket bra. Alla är vänliga och hjälpsamma och vi stöttar varandra. Ibland har man ärenden som är svåra och ledsamma, men man kan bearbeta mycket genom att prata med kollegor, och få synpunkter och råd.

-  Eftersom det råder tystnadsplikt får man ju heller inte prata om ärendena så det är tur att man har arbetskamraterna som vet hur det är. Det råder en familjär stämning här och det finns ingen rangordning, alla behandlas lika. Åklagare är ofta utåtriktade personer och det gör att stämningen är härlig.

Vad är det bästa med ditt arbete?

- Det bästa är samarbetet med polisen och att driva förundersökning med polisens utredare. Det är intressant att lägga pussel och försöka få fram vad som har hänt. Sen tycker jag att mötena med alla typer av människor är intressanta. 

  På vilket sätt är ”varje dag den viktigaste” för dig?

- Jag tycker att jag har världens roligaste jobb. Jag brinner för mina uppgifter och tycker att det är viktigt att alla får en rättvis prövning. Varje dag fattar vi åklagare ingripande beslut som påverkar människors liv, det får man aldrig glömma i vardagen.