Åklagarmyndighetens

Jimmy Skogström, assistentåklagare i Falun

 Jimmy Skogström

Jimmy är 28 år och assistentåklagare på åklagarkammaren i Falun. Här arbetar han med att utreda grova brott.

- Det var när jag var notarie på tingsrätten som jag blev nyfiken på vad åklagarna gjorde när de inte var i domstolen. De berättade om ett självständigt jobb med mycket eget ansvar och att det var spännande och fartfyllt.

Samarbete med polisen

Det är en tidig morgon i april och Jimmy, som nu själv är åklagare, har satt igång med dagens arbete. Det första han gör är att kolla om han har fått något ärende med frihetsberövade personer under natten.

- Det är ofta bråttom när man ha ett sånt ärende. Inom tre dagar måste jag veta så mycket om vad som har hänt att jag kan fatta beslut om den som har anhållits ska begäras häktad eller inte.

Jimmy skriverJimmy ringer polisen Bosse och diskuterar hur de ska gå vidare med en person som greps av polisen i natt och anhölls av jouråklagare klockan fyra på morgonen.

Samarbetet med polisen är en viktig del av åklagarens arbete. Det är åklagaren som leder brottsutredningen och ger polisen direktiv om vad ska göras, t.ex. ta in en person för förhör eller ta något i beslag.

- Det är viktigt att samråda med polisen och att ha en bra dialog. De har ofta mycket kunskap och erfarenhet. Men det är också väsentligt att man som åklagare kan fatta snabba beslut och stå för dem. Ibland måste man vara lite obekväm.

Datorn, mobilen och lagboken

Efter en fikapaus med kollegorna ägnar sig Jimmy åt ett ärende som handlar om grov stöld, det är en båtmotor som har stulits. Han ska väcka åtal i eftermiddag och behöver få stämningsansökan klar. Han passar på att diskutera en fråga i åtalet med Anders, som har varit hans handledare under utbildningstiden på åklagarkammaren.

- Även om man som åklagare är helt självständig när man fattar beslut så har vi förstås kontakt åklagare emellan. Särskilt när man är ny i yrket kan man behöva bolla idéer och stämma av.

Tillbaka på sitt rum loggar Jimmy in i datorn igen.

 - Datorn, mobilen och lagboken är mina viktigaste arbetsredskap. Alla beslut om tvångsmedel fattas till exempel i Åklagarmyndighetens it-system.

Förhandlingar i domstolen

Efter matlådan i lunchrummet beger sig Jimmy till domstolen. Det är dags för förhandling i ett mål om grov misshandel.

- Jag är i tingsrätten ungefär två dagar i veckan. Förhandlingarna är nästan det bästa med åklagaryrket, tycker jag. Man får träffa så många olika människor och det är spännande och intressant.

-  Men man får inte glömma att det som är vardag för mig, kan vara mycket dramatiskt för de inblandade. Man måste vara ödmjuk.

Jimmy i domstolen

Åklagaren är den som är mest aktiv under förhandlingen och den som pratar mest. Jimmy trivs med sin roll.

- Jag har ett viktigt yrke som påverkar människors liv. Ibland kan det vara svårt att fatta vissa beslut, men det känns som att jag gör en insats för samhället och det gillar jag.

Framåt halv fem är det dags för Jimmy att dra sig hemåt till sambon. De är båda friluftsmänniskor som tycker om att vara ute i skogen. Skidåkning är ett annat av Jimmys intressen och så gillar han musik – tidigare spelade han gitarr i ett rockband.

Dalahäst